Tornekratt – lek i naturen

Lek ute i naturen gir uendelig med muligheter og spennende opplevelser for store og små.  Hvorfor ikke lage et tornekratt neste gang dere skal ut?

Hva:  I tornekrattet må barna bevege seg gjennom et mylder av tau uten å være nær tauet.

Utstyr: Et tau(eks sysalgarn), saks, trær.

Hvordan: Velg deg et område med mange trær, slik at det er mulig å bygge et fint tornekratt. Trærne kan ha varierende avstand fra hverandre, ulike størrelser og høyder. La tauet gå på kryss og tvers slik at det danner et spennende tornekratt!

Denne aktiviteten gjør ingen skade på naturen. For å tilbakeføre dette området til utgangspunktet måtte vi kun ta ned tauet igjen.

Hvorfor: Det barn kan lære om naturen av denne aktiviteten er at det fins mange muligheter for aktivitet i naturen. Barna blir kjent med naturen, noe som kan føre til at barna får mer omsorg for den.

I tornekrattet er det først og fremst det grovmotoriske som blir stimulert, med hopping, løping, krabbing og smyging. Den krever også smidighet og konsentrasjon. Den taktile sansen blir godt stimulert når barna er ute i naturen. «Den taktile sansen registrerer berøring, trykk, tempratur og smerte» (N. Nordbotten 2006:33).

I tornekrattet kan barna smyge og åle seg fram, noe som stimulerer bevegeligheten i ryggsøylen.

Ved å hoppe og gå i ulendt terreng som en skog er, trener barna opp balansen. «Balanse er evnen til å opprettholde den opprinnelige likevekten når bevegelsesforløpet blir endret» (N.Nordbotten 2006:104).

Tips: I tornekrattet kan man enkelt inspirere til rollelek ved å for eksempel innta roller som skogens dyr. Noen kan være harer og andre kan være reven som er på jakt! Her er det kun fantasien som setter grenser.

Kilder: «På naturleikeplassen»(1998) Jan Morten Loftesnes og «Barns fysiske utvikling; hvordan stimulere barns fysiske utvikling?»(2006) Gerd Lise N. Nordbotten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s