Vi forsker med leker,vann og is

Vi utforsker med vann og leker. Hva skjer med vannet når det blir kaldt?

Hva: vi forsker ved å ta i bruk vann og leker. Hva skjer med vannet? Hvordan kjennes det ut som vann? Hvordan ser det ut? Hva skjer med vannet og lekene når vi setter det ut i kulden? Hva har skjedd? Hvordan kjennes det ut nå? Ser vi leken? Hva skjer når vi tar det med inn i varmen?

Utstyr: Vann, leker og boks.

fremgangsmåte, barnehage, Aktivitet, barneaktivitet, barn, vann, småbarn, fantasifull, aktiviteter, mammalivet, forske, eksperiment, fryse, vann, is,
fremgangsmåte, barnehage, Aktivitet, barneaktivitet, barn, vann, småbarn, fantasifull, aktiviteter, mammalivet, forske, eksperiment, fryse, vann, is,
fremgangsmåte, barnehage, Aktivitet, barneaktivitet, barn, vann, småbarn, fantasifull, aktiviteter, mammalivet, forske, eksperiment, fryse, vann, is,
fremgangsmåte, barnehage, Aktivitet, barneaktivitet, barn, vann, småbarn, fantasifull, aktiviteter, mammalivet, forske, eksperiment, fryse, vann, is,
fremgangsmåte, barnehage, Aktivitet, barneaktivitet, barn, vann, småbarn, fantasifull, aktiviteter, mammalivet, forske, eksperiment, fryse, vann, is,
fremgangsmåte, barnehage, Aktivitet, barneaktivitet, barn, vann, småbarn, fantasifull, aktiviteter, mammalivet, forske, eksperiment, fryse, vann, is,

Hvordan: Finn frem utstyret som trengs. Legg lekene i boksen og hell vann over.( Her kan en også forske på hva som flyter og synker.) La barna få kjenne og smake på vannet. Snakk sammen om barnas opplevelser. Ta så med boksene ut i kulden(eller sett de i fryseren). Når de har fryst kan en ta ut isen av boksene. Hva har skjedd nå? Snakk sammen om vannet som har endret form til is. Hvordan kjennes det ut nå, er det kaldt varmt, mykt, hardt? Hva har skjedd med leken? Kan vi ta på den, slik som da det var vann rundt den? Det er mange spørsmål som kan dukke opp her. La isen så få stå fremme i en bolle. Titt etterhvert på hva om skjer med isen. Hvorfor blir den borte?

Hvorfor: Her får barna i dialog og samspill med hverandre uttrykt hva de ser og føler. I rammeplanen for barnehage under punkt 3.4 som tar for seg natur, miljø og teknikk står det blant annet at barnehagen skal bidra til at barna får oppleve naturen, og få undre seg over naturens mangfoldighet. Gjennom arbeid med natur, miljø og teknikk skal barnehagen bidra til at barna lærer å iaktta, undrer seg, eksperimentere, systematisere, beskrive og samtale om fenomener i den fysiske verden(Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver,s 44-45).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s